Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  Οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αναπτυχθούν χρειάζονται χρηματοδότηση των διαφόρων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων τους. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησής τους, την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, την ανάπτυξη μιας καινοτόμας ιδέας ή ακόμη και την έναρξη μιας νέας επιχείρησης από άνεργους ή την πριμοδότηση νέων αγροτών.

Στη σελίδα αυτή γίνεται προσπάθεια για να συγκεντρωθούν όλα τα είδη χρηματοδοτήσεων που ενδιαφέρουν μια επιχείρηση, να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία ή δεδομένα.Οι πηγές χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης ή για την έναρξη μιας νέας μπορεί να είναι:

 

'Αγγελοι επιχειρήσεων (Business Angles - Informal Investors)

Υπάρχουν πλούσιοι ιδιώτες (ή μικρές ομάδες ατόμων) που είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις ανάλογα με την εμπειρία και τα ενδιαφέροντά τους.

Συχνά είναι διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ή άτομα που έχουν πουλήσει τις επιχειρήσεις τους και ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.  

Δικαιόχρηση (Franchising)

Η Δικαιόχρηση αποτελεί μια άλλη μορφή εμπορίας, μια εξελιγμένη μορφή συστήματος διανομής μέσω της οποίας προϊόντα και υπηρεσίες διακινούνται στην αγορά.
Ένας από τους επικρατέστερους ορισμούς είναι: μία σύμβαση συνεργασίας μεταξύ δύο επιχειρήσεων, βάσει της οποίας η μία επιχείρηση, ο δικαιοπάροχος ή δότης (franchisor), παραχωρεί στην άλλη, το δικαιδόχο ή λήπτη (franchisee), έναντι άμεσου ή έμμεσου οικονομικού ανταλλάγματος το δικαίωμα εκμετάλλευσης του "πακέτου franchising", δηλαδή ενός συνόλου δικαιωμάτων βιομηχανικής ή πνευματική ιδιοκτησίας που αφορούν εμπορικά σήματα, επωνυμίες, διακριτικά γνωρίσματα (πινακίδες καταστημάτων), πρότυπα χρήσης, σχέδια, υποδείγματα, ευρεσιτεχνία καθώς και την απαραίτητη τεχνογνωσία με σκοπό την εμπορία συγκεκριμένων τύπων προϊόντων ή/και υπηρεσιών σε τελικούς χρήστες.

ΕΙΔΗ FRANCHISING

α)     Άμεσο Franchising: υπάρχει κατευθείαν σχέση του δικαιοπάροχου και του δικαιούχου που βρίσκεται σε ξένη χώρα, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση τρίτου.
β)     Κύρια Συμφωνία Franchising: η επιχείρηση, ο δικαιοπάροχος (master franchisor) παρέχει στην άλλη, τον κύριο διακαιοδόχο (master franchisee) έναντι άμεσου ή έμμεσου οικονομικού ανταλλάγματος το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης του «πακέτου franchising» με σκοπό τη σύναψη περαιτέρω συμφωνιών franchising (sub franchising) με τρίτους. Ο κύριος δικαιοδόχος πληροφορείται πολύ περισσότερα μυστικά (από έναν απλό δικαιοδόχο), έτσι ώστε να μπορεί να τον υποκαθιστά πλήρως δρώντας αυτός πλέον ως δικαιοπάροχος στην καθορισμένη περιοχή που συνήθως καλύπτει την επικράτεια μιας χώρας.
γ)     Συμφωνία για Δραστηριότητα Κοινής Επιχείρησης (Joint Venture): Μια κοινή επιχείρηση είναι εκείνη που υπόκειται στον κοινό έλεγχο δύο ή περισσοτέρων επιχειρήσεων, οικονομικά ανεξάρτητων. Στην περίπτωση αυτή ο δικαιοπάροχος με τον joint venture συνέταιρό του, που είναι συνήθως κάτοικος ξένης χώρας, συνιστά μια joint venture εταιρία σ΄αυτή τη χώρα. Η εταιρία joint venture στη συνέχεια συνάπτει με το δικαιοπάροχο είτε Συμφωνία Ανάπτυξης μιας περιοχής ή Κύρια Συμφωνία Franchising.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 

  • Μεταξύ του δότη και του λήπτη δημιουργείται μια σχέση που βασίζεται στη «συνέργεια», δηλαδή την συνεργασία που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την αλληλοστήριξη τόσο μεταξύ των ανθρώπων όσο και μεταξύ των συστημάτων.
  • Μέσω του συστήματος αυτού, η εταιρία (δικαιοπάροχος) εξασφαλίζει τη γρήγορη γεωγραφική επιχειρηματική μονάδα, χωρίς να ξοδέψει χρόνο και χρήμα στην έρευνα των θεμάτων που σχετίζονται με την κατασκευή, τη λειτουργία και τον έλεγχο της επιχείρησής της. Ο δε λήπτης δρώντας ως ελεύθερος επαγγελματίας με τη συνεχή υποστήριξη του δότη και απαλλαγμένος σε σημαντικό βαθμό από οργανωτικά προβλήματα (εξοικονομώντας το σχετικό κόστος) αφοσιώνεται στην αύξηση και προώθηση των πωλήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της πελατείας και καλής φήμης καθώς και τη βελτίωση της εικόνας φερεγγυότητας τόσου του ιδίου, όσο και ολόκληρου του συστήματος.
  • Η τυποποίηση της τεχνογνωσίας που διευκολύνει την πολλαπλή διάθεση της εκ μέρους του δότη σε ανταγωνιστικές τιμές και απαλλάσσει τον λήπτη από σημαντικά μεγαλύτερες δαπάνες για την αυτοδύναμη απόκτησή της.
  • Η διαρκής και ευρεία τεχνολογική και εμπορική υποστήριξη, αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη των μελών του συστήματος, με τη συνεχή παροχή γνώσεων, συμβουλών, πληροφοριών εκ μέρους του δότη και την ανταλλαγή των γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των μελών για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τόσο του συστήματος όσο και των κατ' ιδίαν ατομικών επιχειρήσεων

 MEIOΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 

  • Η δυσχερής και χρονοβόρα διαδικασία επιλογής των μελών του συστήματος, αφού η προσωπικότητα, οι ικανότητες, η προσαρμοστικότητα και η δυνατότητά τους για ένταξη στο δίκτυο, αποτελούν αναπόσπαστους όρους για τη δημιουργία μιας συμπαγούς και δυναμικά οργανωμένης ομάδας, προσανατολισμένης στη κοινή επιδίωξη με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και υψηλή παραγωγικότητα. Πολλές φορές τα συμβόλαια που συνάπτονται μεταξύ τους είναι ιδιαίτερα αυστηρά και δεσμευτικά.
  • Η αδυναμία ευχερούς εξουδετέρωσης των (τυχόν) αρνητικών επιδράσεων που θα υποστούν τα μέλη του συστήματος από τις ενδεχόμενες ατυχείς, άστοχες ή λανθασμένες αποφάσεις ή επιλογές του καθοδηγητικού κέντρου.
  • Η δυσκολία αξιολόγησης του πακέτου franchising, ιδιαίτερα όταν πρόκειτα για καινούρια προϊόντα που δεν έχουν δοκιμασθεί στην αγορά.

 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ FRANCHISING

MEGAFRANCHISING, MARKET-IN κ.α. 

 

 Χρηματοδοτική Μίσθωση (Leasing)

 Χρηματοδοτική μίσθωση, σύμφωνα με το Ν. 1665/1986 είναι η σύμβαση που καταρτίζεται εγγράφως μεταξύ μιας ανώνυμης εταιρίας αποκλειστικού σκοπού (συνεπώς όχι τράπεζας-πιστωτικού ιδρύματος) ως εκμισθώτριας και μιας επιχείρησης ή απλού επαγγελματία ως μισθωτή, με την οποία η εκμισθώτρια αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρεί τον μισθωτή έναντι μισθώματος τη χρήση κινητού πράγματος (που προηγουμένως αγοράζει), το οποίο προορίζεται για την επιχείρηση ή το επάγγελμα του μισθωτή με ορισμένη διάρκεια όχι κατώτερη των τριών ετών και με δικαίωμα του μισθωτή να αγοράσει το πράγμα ή να ανανεώσει τη μίσθωσή του για ορισμένο χρόνο.

ΕΙΔΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

α)     Απλή χρηματοδοτική μίσθωση (Financial Leasing): ο υποψήφιος μισθωτής διαπραγματεύεται με τον προμηθευτή του πράγματος και στη συνέχεια συμβάλλεται με την εταιρία leasing, η οποία αγοράζει το πράγμα που παραδίδεται απ' ευθείας στο μισθωτή ο οποίος και αναλαμβάνει γενικά όλα τα βάρη.

β)     Μικτή χρηματοδοτική μίσθωση (Operating Leasing): η εταιρία leasing αναλαμβάνει επιπλέον και τη γενική υποχρέωση να διατηρεί το μίσθιο κατάλληλο για τη χρήση που συμφωνήθηκε (συντήρηση, διορθώσεις βλαβών κλπ)

γ)     Ανάστροφη χρηματοδοτική μίσθωση (Lease-back leasing): η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας με ανάγκη χρηματικής ρευστότητας, πωλεί και μεταβιβάζει κατά κυριότητα σε εταιρία Leasing πράγματα (συνήθως μηχανολογικό εξοπλισμό), η οποία ακολούθως τα εκμισθώνει.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 Μισθώματα που εκπτίπτουν από τα έσοδα του μισθωτή και εξασφαλίζουν αυξημένη φορολογική ωφέλεια.Ευελιξία ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε επένδυσης.Σύντομες και απλές διαδικασίες για την απόκτηση του εξοπλισμού ή του ακινήτου, χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις ή συμμετοχή του επενδυτή.Έμμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της ρευστοποίησης μέρους του παγιοποιημένου ενεργητικού τους (sale and lease back)Ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης απαλλαγμένοι από τις συνήθεις επιβαρύνσεις των δανειακών συμβάσεων.Κίνητρα για επενδύσεις σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς νόμους μέσω του Leasing.

ΕΤΑΙΡΙΕΣ LEASING

ATE LEASING,  ΙΟΝΙΚΗ LEASING, ΕΜΠΟΡΙΚΗ LEASING 

Κεφάλαια Υψηλού Επιχειρηματικού Κινδύνου

 Είναι οι πιο σχετικές πηγές για χρηματοδότηση των καινοτόμων επιχειρήσεων, με υψηλούς δείκτες ανάπτυξης. Τα κεφάλαια αυτά αγοράζουν μετοχές ή ομόλογα της επιχείρησης. Δεν επενδύουν για να λάβουν άμεσα μερίσματα αλλά να επιτρέψουν σε μια επιχείρηση να επεκταθεί και να αυξηθεί στο βέλτιστο η αξία της επένδυσή τους. 

(α)     Seed Capital: παρέχεται για έρευνα, εκτίμηση και ανάπτυξη μιας αρχικής ιδέας πρίν ακόμη η επιχείρηση να έχει ξεκινήσει.

(β)     Start-up finance: δίνεται σε εταιρείες για ανάπτυξη προϊόντων και του πρώτου marketing. Οι επιχειρήσεις μπορεί να βρίσκονται στη διαδικασία ίδρυσης ή μπορεί να είναι πολύ νέες, αλλά να μην έχουν προωθήσει τα προϊόντα τους εμπορικά.

(γ)     Άλλες χρηματοδοτήσεις εκκίνησης: δίνεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρώσει το στάδιο ανάπτυξης του προϊόντος και απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια για να αρχίσουν την εμπορική παραγωγή και τις πωλήσεις. Δεν θα πρέπει να παράγονται κέρδη.

(δ)     Χρηματοδότηση για επέκταση ή ανάπτυξη, δίνεται για την ανάπτυξη και επέκταση μιας εταιρείας που έχει κέρδη. Το κεφάλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την παραγωγική δυνατότητα, την ανάπτυξη της αγοράς ή του προϊόντος και/ή να παρέχει επιπρόσθετο εργατικό δυναμικό.

(ε)     Mezzanine (Bridge) finance: δίνεται η δυνατότητα σε μια επιχείρηση που βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο από ιδιόκτητη να γίνει δημόσια μετοχική.

(στ)     Management buy-out finance: παρέχεται για να μπορεί η υπάρχουσα διοίκηση και οι επενδυτές να αποκτήσουν μια γραμμή παραγωγής ή μία επιχείρηση.

(ζ)     Management Buy-in finance: δίνεται για να μπορεί ένας εξωτερικός διευθυντής ή μία διαχειριστική ομάδα να αγοράσουν μέσα στην επιχείρηση με υποστήριξη των επενδυτών επιχειρηματικού κινδύνου.